Motörhead ja sen paikka raskaan rockin historiassa

Motörhead on yksi maailman tunnetuimmista raskaan rockin bändeistä, ja se on ansainnut paikkansa musiikkihistorian kiintotähtien joukossa. Alunperin briteissä syntyneen bändin uraan on mahtunut lukuisia vaiherikkaita tapahtumia, jotka ovat osaltaan auttaneet naulaamaan sitä kiinni suurimpien rockyhtyeiden taululle. Bändi loi musiikkiaan ja täytti lavoja 40 vuoden ajan, kunnes vuonna 2015 sen taival päättyi Lemmy Kilmisterin kuolemaan.

Suomesta tuskin löytyy yhtäkään aikuista ihmistä, joka ei ole kuullut nimettävän bändiä tai kuullut yhtäkään sen kappaleista. Sen suuriin hitteihin kuuluvat muun muassa Overkill, Ace of Spades, No Class, Bomber, Killed By Death ja Iron Fist. Nämä ovat kappaleita, jotka jäänevät elämään vielä vuosikymmeniksi, vaikka itse bändi on jo kuopattu.

Motörheadin musiikki vaikuttajana

Motörheadin musiikki voitaisiin luokitella speed metalliksi ja rock´n rolliksi. Sen alkuvuosina musiikissa oli kuultavissa enemmän bluesvaikutteita, mutta nopeasti ne koventuivat nopeiksi rytmeiksi ja rämeäksi rockmeiningiksi. 1970-luvulla bändi tunnettiin yhtenä aikakautensa raskaimman musiikin soittajista. Sen musiikki onkin vaikuttanut suuresti esimerkiksi trash metal -tyylilajin syntyyn, ja se on innoittanut lukuisia raskaan rockin ryhmiä.

On selvää, että Motörhead oli yksi kaikkien aikojen suositummista bändeistä, sen levyjä on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta. Yhtyeen oma menestys ei ollut kuitenkaan ainoa asia, jonka se sai aikaan, vaan sen vaikutus rockin kehityksessä on myönnettävä. Legendaarisesta bändistä on kerrottu ja kirjoitettu tarinoita, ja on olemassa jopa yhtyeelle omistettu nettipeli.

Bändin nimi kiviin kirjoitettuna

Bändillä on paikkansa myös suomalaisten festareiden historiassa. Motörhead on esiintynyt Suomessa kymmeniä kertoja, ja Lemmy oli vieraillut maassamme jo ennen bändin kokoonpanoa 1960-luvulla. Aina bändin vierailut eivät ole menneet ihan nappiin. Esimerkiksi vuonna 1979 Punkaharjulla järjestetyn Punkarockin päätteeksi koko konkkaronkka löysi itsensä putkasta – bändi oli järjestänyt pukuhuoneelleen viikinkihautajaiset tuikkaamalla sen tuleen ja laittamalla seilaamaan järvelle.

Bändi on toiminut innoittajana myös useille suomalaisille muusikoille ja rockyhtyeille. Viimeisen kerran Motörhead nähtiin Suomessa vain hetki ennen Lemmyn kuolemaa vuonna 2015, kun se esiintyi 6. joulukuuta vannoutuneelle fanimerelle Hartwall Areenalla Helsingissä. Vain muutamia viikkoja Helsingin esiintymisen jälkeen, 28.12.2015, rockin legenda jätti maallisen maailman ja siirtyi virittelemään bassoaan korkeammille lavoille.