Hard rock -kulttuuri ja -elämäntyyli

9888275-rock-and-roll-represents-soundtrack-melody-and-audio

Hard rock on musiikkigenre, joka kehittyi blues- ja garage rockista 1960-luvun lopulla. Hard rockille ovat tyypillisiä kitaran särö, voimasoinnut, sekä aggressiiviset tulkinnat. Alkuaikojen merkittäviä hard rock –yhtyeitä olivat muun muassa Led Zeppelin, ja Deep Purple. Tunnettuja 70- ja 80-luvun bändejä olivat Kizz, AC/DC, Aerosmith ja Scorpions. Hard rockin sanoitukset ovat yleensä valtavirran rockin kaltaisia, ja käsittelevät muun muassa seksiä, moottoripyöräilyä ja kitaransoittoa.

Hard rock on pitkälti asenne ja elämäntyyli, kyky ottaa rennosti, ja nauttia elämästä ja hyvästä tunnelmasta. Ei vielä riitä, että pukeutuu kuin rokkarit, vaan pitää olla tietty asenne, ja liikkua oikeissa piireissä. Rokkareista on muodostunut tietynlainen mielikuva, suurelta osin tunnettujen rock bändien keulahahmojen ansiosta. Rokkarit ovat usein pitkätukkaisia, lävistysten ja tatuointien peittämiä, eikä meikkikään ole kiellettyä, päinvastoin. Aikaa kulutetaan suurimmaksi osaksi treenikämpillä, tai muuten vaan rock-henkisissä baareissa pyörien. Suosikkibändien keikoilla ollaan tietenkin aina kun vain mahdollista. Hard rock -kahvila, on varmasti yksi rokkareiden suosikkipaikoista, siellä pääsee myös pelaamaan rock henkisiä pelejä. Sillä mikä sopisikaan paremmin rokkarin elämäntyyliin, kuin rahasta pelaaminen esimerkiksi pokerin parissa.

Rokkareiden elämäntyylistä on tehty tutkimus, jossa kartoitettiin tuhannen brittiläisen ja amerikkalaisen artistin elintottumuksia. Tulokset osoittivat yksiselitteisesti, että rokkareilla on kaksin- tai jopa kolminkertainen riski kuolla keskivertokansalaista huomattavasti nuorempana. Heidän huonomaineinen ”kaikki mulle heti” –elämäntapa, saattaa pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan. Nuorena kuolleita rock legendoja ovat muun muassa Kurt Cobain, Jimi Hendrix ja Jim Morrison. Yli neljännes tunnettujen artistien kuolemista on yhteydessä huumeisiin ja alkoholiin. Kuuluisilla rokkareilla on enemmän stressitekijöitä ympärillään, ja radikaali muutos, esimerkiksi suosion lasku, saattaa laukaista itsetuhoisen käyttäytymisen. Monet fanit imevät myös median kautta näitä vaikutteita itseensä, ja pitävät jopa jollain tavalla hienona huumeiden, ja alkoholinsekaista elämäntapaa. Varsinkin nuorempiin rokkarifaneihin tällainen elä täysillä, kuole nuorena -asenne uppoaa erityisesti. Huumeet, alkoholi, ja rock-idolien sekoilut ovat tässä se negatiivinen puoli, mutta täytyy muistaa, mistä hard rockissa on loppujen lopuksi kysymys: Huippumusiikista ja hyvästä fiiliksestä.