Deep Purple

Deep Purple perustettiin Englannissa vuonna 1968. Yhtyeen on sanottu olevan heavy metallin ja hard rockin pioneereja, joka edelleen on yksi tyylilajinsa suosituimmista bändeistä. Henkilömuutoksista ja kahdeksan vuoden tauosta huolimatta yhtye on myynyt maailmanlaajuisesti yli 100 miljoona albumia.

Alkuajat

Yhtyeen ensimmäiseltä albumilta ”Shades of Deep Purple” lohkaistu single ”Hush” nousi yllättäen Yhdysvalloista single listan neljänneksi, vaikka kotimaassaan Englannissa albumi ei saanut suurta suosiota. Tämän myötä yhtye päätyi kiertueelle Pohjois-Amerikkaan. Kolmannen albumin menestyksen jäätyä vaisuksi molemmin puolin Atlanttia, päätyivät kosketinsoittaja Lord, kitaristi Blackmoore ja rumpali Paice etsimään korvaajat laulaja Evansin ja basisti Simperin tilalle.

Tätä uutta kokoonpanoa pidetään bändin kenties legendaarisimpana. Vuonna 1970 julkaistu In Rock -albumi toi yhtyeen viimein Euroopan tietoisuuteen suuremmassa mittakaavassa. Kyseinen albumi toi mukanaan klassikot, kuten Black Nightin ja Speed Kingin. Yhtyeen tunnetuin kappale on albumilla ”Machine Head” julkaistu Smoke on the Water.

Uusi tuleminen

Vuosien 1976 ja 1984 välisenä aikana bändi oli tauolla ja selvitteli välejään. Välit paranivat ja yhtyeen uudelleentuleminen tapahtui uuden albumin, Perfect Strangersin, myötä. Vaikka bändin menestys jatkui, sisäinen onni ei. Uudet kokoonpanot seurasivat toisiaan ja tämän päivän Deep Purplessa on alkuperäisjäsenistä enää jäljellä rumpali Paice.

Bändi jatkaa edelleen keikkailuaan ja on viimeksi nähty vuonna 2009 Suomessa. Tuorein studioalbumi, joka on järjestyksessään jo 19. ”Now What?!” julkaistiin huhtikuussa 2013.